Last van gedoe in de organisatie? Los het op!

Problemen en gedoe binnen de organisatie leiden onherroepelijk tot stress, verlies van de productiviteit en het werkplezier. Hoe langer je wacht met interventies, hoe meer sluimerende ‘brandhaarden’ ontstaan en hoe lager het bedrijfsresultaat wordt. 

Wanneer medewerkers afgeleid worden door gedoe, komen ze niet toe aan hun echte werk. Bedenk hoeveel tijd op gaat aan roddelen, lange vergaderingen zonder besluiten, zoeken naar antwoorden, wij-zij strijd, ziekte opvangen. 

Ik onderscheid drie fasen waarin ondernemingen kunnen zitten: 

  • Fase 0: In ondernemingen waar werkplezier de boventoon voert, halen medewerkers een arbeidsproductiviteit van circa 90%. De marge is optimaal.
  • Fase 1 (Veenbrand): In ondernemingen met gedoe daalt de productiviteit snel naar circa 50% – 60%; een verlies van ruim 30% productiviteit door energieverlies, piekeren, zorgen maken, onvrede en verslechterde onderlinge verhoudingen. Het marge verdampt door het gedoe tussen de mensen.
  • Fase 2 (Uitslaande brand): Wanneer fase 1 te lang aanhoudt zakt de productiviteit nog verder weg, ver beneden de 50%-60%; medewerkers zijn moegestreden en haken af (mentale overbelasting/burn-out en personeelsverloop). De kosten voor opvang van zieke medewerkers en het werven en inwerken van nieuwe medewerkers zijn zo hoog dat de winst omslaat in verlies.

Door de toename van stress als gevolg van de veenbrand (fase 1), neemt ook het werkplezier, passie, bevlogenheid, betrokkenheid en zingeving af. Het is dan een kwestie van tijd dat de veenbrand in jouw onderneming omslaat naar een uitslaande brand (fase 2) die ook waarneembaar is voor de omgeving (klanten, leveranciers, financiers, familie). 

Je hoofd in het zand steken is een keuze. 
Besef dat je dan de ellende omarmt.

Mijn doel is om jou en je medewerkers te helpen zo dicht mogelijk bij Fase 0 (90%) te komen; een organisatie waarin medewerkers hun verantwoordelijkheid nemen voor hun rol en plek en waar genieten van succes hoogtij viert. Wanneer door omstandigheden zoals veranderingen in wet- en regelgeving, crisis, groei, krimp, etc. nieuwe onbalans in de organisatie ontstaat, nemen sleutelfiguren hun verantwoordelijkheid om onderstromen te duiden en hierop interventies te doen. 

Onbalans is niet te voorkomen, wel de wijze waarop je hiermee omgaat. Om de veenbrand(en) snel op te sporen adviseer ik om de organisatiescan Wortels van de mist uit te voeren. Deze scan legt haarfijn bloot waar de veenbrand uit bestaat, waar die zich bevindt en welke interventies gedaan moeten worden om in control te komen.

Uitslaande brand bestrijden

Mocht de organisatie onverhoopt te maken krijgen met een uitslaande brand (fase 2), dan zie je dat terug in oplopend psychisch ziekteverzuim en verloop van medewerkers. Stress, onvrede en machteloosheid neemt zo sterk toe dat medewerkers vluchten. 

Het is de kunst in deze fase de medewerkers weerbaar te maken tegen de onderstroom en de (persoonlijke en collectieve) ondermijnende gedragspatronen. Deze patronen bevinden zich in het onbewuste en zijn alleen met de VMC® in beeld te brengen. Ik ben gelicenseerd om te werken met dit unieke instrument.

Als de uitslaande brand bestreden is, adviseer ik ook de veenbranden te bestrijden met de organisatiescan Wortels van de mist©. Ondanks het vele werk om de uitslaande brand te bestrijden, is de productiviteit nog steeds laag en de kans op opnieuw oplaaien van de veenbranden (onderstroom) is groot. 
Ik ondersteun je met deze aanpak uit de vicieuze cirkel van hoge bedrijfskosten, lage productiviteit en magere marges te stappen.

Het ultieme doel; onbezorgd de toekomst in.

Mijn opdrachtgevers begrijpen en doorzien dat problemen slechts symptomen zijn. Symptomen die als signaallamp dienen om te vertragen, zodat helder wordt waar de echte oorzaak zit. Ik noem dat proces ook wel ‘wortelen’, aangezien het altijd leidt tot een sterker fundament van de onderneming.

Pas als het fundament weer stevig staat, is het tijd om te versnellen.

Wil je weten waar jouw organisatie nu staat?

Als je snel een eerste beeld wilt hebben waar jouw organisatie nu staat, doe dan de gratis versie van de Wortels van de mist. Dit is een beperkte weergave van het onderzoek, maar het geeft je voldoende beeld om te kunnen beslissen om wel of niet verder te gaan. En als je deze scan doet, krijg je een gratis adviesgesprek van 1 uur met mij er zomaar bij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s