Stop met piekeren en vervelende gedachten

Veel mensen hebben last van piekeren en negatieve gedachten. Als coach krijg ik regelmatig de vraag hoe je hier vanaf komt. Om dat goed uit te kunnen leggen is het belangrijk om eerst te snappen waar het vandaan komt.

De belangrijkste oorzaak van piekeren en negatieve gedachten is een negatief zelfbeeld

Troost je met de gedachte dat veel mensen last hebben van een negatief zelfbeeld. Je kunt iets niet goed, je bent te dik of te dun, je weet te veel of te weinig, je eet teveel of te weinig, je bent niet aardig genoeg, je hebt twijfels of andere mensen jou wel aardig vinden, je sport te weinig, je zorgt niet goed voor jezelf, je cijfert je teveel weg om anderen te kunnen helpen, etcetera. Om je zelfbeeld naar anderen te compenseren ga je bijvoorbeeld anderen pleasen zodat ze je wel goed genoeg vinden, situaties ontwijken of juist heel sterk de confrontatie opzoeken. Dit zijn de zogenaamde overlevingsmechanismen; gedrag om niet onderuit te gaan.

Als je maar één keer zo’n negatieve gedachte zou hebben was dat niet erg. Maar vaak sta je ermee op en gaat ermee naar bed. Bewust of onbewust zeg je continu tegen jezelf dat je niet goed genoeg bent. En als je dat vaak genoeg tegen jezelf zeggen, ga je het vanzelf geloven. Je accepteert dat wat je zegt als waarheid over jezelf; je hebt jezelf gehersenspoeld.

Piekeren geeft je de illusie van controle

Piekeren en vervelende gedachten levert een bevestiging van je zelfbeeld op en dat is intrinsiek, hoe raar het ook mag klinken, een beloning voor jezelf. “Zie je wel dat ik gelijk had!” Je vergeet hierbij wel dat je door de negatieve gedachten in de energie van negativiteit stapt waardoor je direct ook de bijbehorende dingen ‘aantrekt’ die passen bij jouw zelfbeeld. Een selffulfilling prophecy noemen we dat.

Elke keer dat je dezelfde gedachte denkt groeit de snelweg in je brein

Omdat jij jezelf elke dag jezelf traint in negatieve gedachten, komen ze zomaar tevoorschijn zonder dat je daar moeite voor hoeft te doen. Door jezelf elke dag (onbewust) te trainen heb je een sterk neuraal pad in je brein aangelegd dat ervoor zorgt dat de gedachten zonder moeite omhoog komen. Je zit in een vicieuze cirkel omdat je ook nog eens bevestigd wordt in jouw gedachten door datgene wat je ‘overkomt’. En die gedachten worden telkens sterker en sterker.

Dit is vergelijkbaar met rijden over de snelweg; je zoeft vol routine en zonder er bij na te denken overheen. Zeker als het een heel bekend stukje weg is. Elke keer wanneer je de gedachte denkt, prent die zich steeds vaster in jouw geloofsovertuigingen. En hop, er ligt weer een stukje asfalt op de snelweg zodat je nog makkelijker over de snelweg heen kunt zoeven.

Die snelweg is nuttig omdat je anders over alles na moest denken

Je hebt in je leven gelukkig vele snelwegen opgebouwd, anders was je bekaf van alle gedachten die je bewust zou moeten denken. Wat zou je allemaal moeten denken om te kunnen lopen, autorijden, fietsen, brood smeren, je hand omhoog doen, etc. Dat doe je allemaal volledig onbewust. Dat is mooi en lastig tegelijk. Want hoe verander je iets in je onbewuste als jij er helemaal niet bewust van bent?

Als je bewust gaat leven, ga je ook bewust je snelwegen zien die je wilt veranderen.

Neem een paar dagen de tijd om heel bewust te zijn van de resultaten in je leven. Hoe vind je dat je relatie is? Hoe gaat het op je werk? Hoe ga je met je collega’s om? Hoe is het gesteld met je gezondheid? Noteer ze allemaal eens in een boekje of in je telefoon. Na deze dagen ga je heel bewust zitten om te kijken welke gedachten hebben gezorgd voor het resultaat.

Zodra jij bewust kijkt naar de resultaten in je leven, bijvoorbeeld naar iets waar je blij van wordt of juist helemaal niet, vraag jezelf dan af welke gedachte ervoor zorgt dat je hier wel of niet blij van wordt. In het begin vergt dat oefening, maar op een bepaald moment merk je dat je hier steeds handiger in wordt. Door dit regelmatig te doen ga je sneller gedachten herkennen waardoor je dan ineens de keuze krijgt: Blijf ik deze gedachte denken of kies ik voor een andere (leukere) gedachte?

Ik wil een leukere gedachte!

Stel je voor dat de gedachte in je hoofd een wolkje is. Als de gedachte niet de moeite waard is om te blijven denken, heb je een paar opties.

  • Optie 1 is dat je hem lekker met de wind mee laat wegwaaien. Als je wilt mag je er ook nog kracht achter zetten door hem weg te blazen.
  • Optie 2 dat je de gedachte vastpakt en er vanuit je hart heel veel liefde heen stuurt. Je zult merken dat de gedachte dan als vanzelf verdwijnt en oplost.
  • Optie 3 is dat je de gedachte snel ergens noteert om er later mee aan het werk te gaan. Om vervolgens met optie 1 of 2 de gedachte te laten wegwaaien of oplossen.

Op dit moment is je hoofd vrij om elke nieuwe gedachte te denken die jij wilt. Ik stel voor je nu een leukere gedachte kiest dan zojuist 😉

Met PSYCH-K® leuke gedachten maken

Als je optie 3 kiest ga je met de gedachte aan het werk. Ontdek voor jezelf (of met een coach) waar die gedachte vandaan komt. Welke overtuiging gaat hierachter schuil? Zodra je de bron te pakken hebt vervang je deze door een positieve stimulerende gedachte.
Met behulp van de PSYCH-K® methode faciliteer ik je als coach om de nieuwe gedachte (overtuiging) in te laden in je onbewuste ik. Wil je hierover meer lezen, kijk dan even op mijn coachpagina en kijk onder het tabblad PSYCH-K®..

Voorbeeld

Veel mensen stoeien met de overtuiging dat ze niet goed genoeg zijn. Al van jongs af aan hebben ouders, leerkrachten en familie onbewust verteld dat je niet moet vertrouwen op jezelf maar op anderen. Bijvoorbeeld: steek niet met je hoofd boven het maaiveld uit (doe maar normaal, dan doe je gek genoeg) of vertoon gedrag wat andere mensen blij maakt zodat ze je aardig vinden. Eigenlijk zeggen ze dan tegen je: als jij jezelf bent is het niet goed, je moet je aanpassen! 
Het gedrag dat past bij niet goed genoeg zijn is bijvoorbeeld pleasegedrag, jezelf wegcijferen, conflicten vermijden en over je heen laten lopen. Van de vervelende gedachten die je hierbij denkt krijg je niet veel energie. “Had ik maar…”, “Zie je wel dat …. mij niet aardig vindt”, “Ik kan het toch niet”.

Wat levert het je op als je de snelweg verandert?
Als jij in staat bent om snel en pijnloos de overtuiging (snelweg) te veranderen in “Ik ben goed genoeg” en “Ik ben mooi zoals ik ben”, wat levert je dat op? 

Wat kost het je als je de snelweg gewoon zo door laat gaan? Wat ellende levert het je op als je blijft geloven dat je niet goed genoeg bent?

Als je wilt ontdekken hoe je leeft met nieuwe positieve en stimulerende overtuigingen, maak dan snel een kennismakingsafspraak met me.

Warme groet,
Benno Rijpkema