Loslaten van gedachten en gevoelens

Hieronder een helder 5-stappenplan om gedachten en gevoelens die je niet wilt hebben los te laten.

 1. Neem verantwoordelijkheid
  Neem verantwoordelijkheid voor het gevoel of de gedachte. Jij hebt het gecreëerd in jouw lichaam. Jij bent de maker, dus je moet ook de verantwoordelijkheid nemen hiervoor.
 2. Geef erkenning
  Erken het gevoel en/of de gedachte. Wat wil het tegen je zeggen? Welke boodschap zit achter die gedachte of het gevoel?
  Pauzeer even, ga ontspannen zitten of liggen en sluit je ogen. Wat is het eerste dat er in je opkomt? Een woord, een kleur, een beeld, enzovoort. Welke betekenis heeft dit voor jou? En welke boodschap zit hierin voor jou verstopt?
 3. Omarm het met liefde
  Omarm de gedachte of het gevoel met liefde alsof je je kind/partner/moeder/vader knuffelt. Met een diepe innige omhelzing vol liefde. Fluister dan zachtjes in het oor van die gedachte en/of het gevoel dat je het ziet, waardeert en zelfs dankbaar bent voor de boodschap.
 4. Laat los
  Vertel vervolgens aan het gevoel of die gedachte dat je hem in liefde laat gaan en laat het ook echt los. Stuur de gedachte of het gevoel via je handen of voeten naar buiten toe, uit je lichaam.
 5. Vieren
  Glimlach nu tegen jezelf en wees trots op jezelf. Ja, ook jij met je Calvinistische roots van ‘doe maar gewoon dan doen we gek genoeg‘. Vier dat je deze stappen hebt gezet en gegroeid bent in je bewustzijn.
Benno Rijpkema