Een leven lang hoofdpijn

Karin is een vrouw van middelbare leeftijd en komt bij me in de praktijk(1). Ze kreeg een tip van haar werkgever om eens bij mij te komen. In het gesprek begint ze direct over haar jarenlange hoofdpijn, al zolang ze zich kan herinneren. Ze heeft een flinke weg afgelegd met haar pijnen; huisartsen, neurologen, pijnpoli’s, vele pijnstillers van licht tot heel zwaar en nog steeds is het kommer en kwel. Ze is er moedeloos van. Via via heeft ze gehoord dat ze met PSYCH-K® wel eens wat zou kunnen bereiken. Ze besluit het te proberen, je weet maar nooit.

In de eerste sessie komt al snel naar boven dat ze het moeilijk vindt om grenzen aan te geven. Ze neemt continu werk over van collega’s en loopt zo klem met haar eigen werk. Na een paar oefeningen waarbij ik letterlijk haar eigen ruimte binnenloop, wil ze heel graag assertiever worden om een duidelijke grens aan te geven. Als ik haar vraag wat dat concreet voor haar betekent vertaalt ze dat prachtig in een paar mooie overtuigingen die ze met PSYCH-K® ‘erin zet’.

 • Ik kom voor mezelf op
 • Ik geef mijn grenzen aan en zorg goed voor mezelf
 • Ook naar mijn baas toe durf ik grenzen aan te geven
 • Ik durf te nemen

Om haar nieuwe overtuigingen kracht bij te zetten plant ze een dag vrij voor haarzelf. Voor haar een spannende gebeurtenis; zomaar een dag voor jezelf nemen. Als ik haar aan het einde van de sessie vraag hoe het met haar hoofdpijn is, schrikt ze. “Oh ja, die ben ik helemaal vergeten” is haar reactie. “Als ik mij goed concentreer is hij nog licht op de achtergrond aanwezig”. We constateren samen dat dit een hele verbetering is, de pijn is van een 8 naar een 2 gezakt.

In de tweede sessie werken we verder aan de spanning op de schouders. We besluiten om een Boodschappen protocol te starten om te kijken wat de pijn en spanning haar wil vertellen. De boodschappen zijn prachtig en via PSYCH-K® Balansen integreren we ze als doelovertuigingen in Karin haar onderbewuste:

 • Ik ben goed en mooi zoals ik ben
 • Het leven is fijn en waard om geleefd te worden
 • Ik geniet van het leven

In de derde sessie geeft ze aan dat ze structureel veel minder last heeft van hoofdpijn, hoe druk ze het ook heeft. Al werd ze die ochtend ‘toevallig’ wakker met een hoofdpijntje achter haar ogen. Dankzij het werken met PSYCH-K® snapt ze nu dat er wellicht een boodschap naar voren wil komen via dat hoofdpijntje. Als we de conditie(2) (=hoofdpijn achter de ogen) vragen welke boodschap hij voor Karin heeft, komt al heel snel boven of ze wel ziet hoe prachtig en krachtig ze is. Hier maken we een mooie doelovertuiging van die we met PSYCH-K® er weer in zetten. De volgende boodschap die de conditie voor haar heeft is dat hij vindt dat hij als pijn onderdeel is van Karin. Hieruit ontstaan een flink aantal nieuwe doelovertuigingen die we stap voor stap erin zetten:

 • Ik bedank de pijn in dankbaarheid voor de rol in mijn leven en nu laat ik het in liefde los
 • Ik luister op tijd naar de signalen van mijn lichaam
 • Ik werk rustig en ontspannen, ook al ligt er nog veel werk op mij te wachten

Om het zelfvertrouwen sterker te maken, komen nog een paar overtuigingen naar boven:

 • Ik ben prachtig en krachtig, ook al begrijpen mensen mij nog niet
 • Ik vertrouw mezelf
 • Als ik dingen zeg begrijpen mensen mij
 • Ik maak makkelijk nieuwe vrienden

De derde sessie sluit ze af met een heerlijke actiestap voor haarzelf: een mooie wandeling maken om haar lichaam goed te voelen en tijd te nemen voor haarzelf. Ze stapt naar buiten met een brede glimlach en zegt: “Het leven lacht me weer toe!” Ik blijf achter met een diep gevoel van dankbaarheid.

In de (voorlopig) laatste sessie, twee maanden na de eerste sessie, loopt ze weer binnen in mijn praktijk. Haar gezicht staat niet vrolijk. De hoofdpijn is terug inclusief het depressieve gevoel en de stijve schouders. Om de sessie goed te laten verlopen besluiten we om eerst de pijn wat te verzachten door de stress hierachter te transformeren met een PSYCH-K® Balans. Karin heeft hier al ervaring mee en weet dat dit enorm snel verlichting geeft. Na de balans voelt ze dat de pijn al bijna is weggezakt.

Nu de ergste druk weg is, vraag ik haar om verbinding te maken met de gevoelens die we inmiddels ‘conditie’ noemen (2). De vraag die snel naar boven komt is of ze wel van haarzelf houdt. Hier formuleren we de overtuiging op:

 • Ik hou van mezelf

Nu deze overtuiging sterk in haar systeem zit komt haar faalangst ook direct omhoog. Met een mooie doelovertuiging zet Karin deze angst om in kracht:

 • Ik ben goed genoeg, ook al maak ik een fout.

Wanneer ik vraag of de conditie nog een boodschap voor haar heeft, geeft deze aan dat hij nu klaar is en kan vertrekken. Met een grote glimlach bedankt Karin de pijn voor de beschermende rol die het heeft gehad in het leven van Karin en dat ze het nu laat gaan in dankbaarheid. De overtuiging ‘Ik ben vrij en het lukt me op eigen kracht‘ test sterk; een prachtige bevestiging van het werk dat Karin met haarzelf heeft verzet. Ineens beseft Karin dat de hoofdpijn die ze weer had gekregen, nog een boodschap voor haar had en nu echt klaar is.

Met een grote glimlach vertrekt Karin in het stralende zomerzonnetje. Oh ja, ze gaat even flink genieten met haar komende actiestap: paardrijden! Iets wat ze doodeng vond en nu naar uit kijkt.

Ik leef een droom… Of toch niet?

Sinds ik werk met PSYCH-K® knijp ik regelmatig in mijn eigen arm; droom ik nu of is het echt? En elke keer doet het knijpen zeer; ik droom dus niet. Er gebeuren wondertjes en als PSYCH-K® Facilitator geniet ik daar intens van.

Ik wil je als lezer er wel nadrukkelijk op wijzen dat het PSYCH-K® proces strikt beperkt is tot het wijzigen van overtuigingen met als doel om de natuurlijke zelfgenezingsprocessen van de geest/het lichaam te activeren(3). Dus niet om gebruikelijke medische behandeling en medische zorg door gekwalificeerde artsen te vervangen

Benno Rijpkema

 1. Karin is een gefingeerde naam.
 2. Door de fysieke klachten ‘conditie’ te noemen stop je met teveel energie geven aan de problemen. In PSYCH-K® willen we energie geven aan de oplossing en die laten groeien. Als we de problemen in volle glorie blijven benoemen, geven we juist energie aan het negatieve en dat is wat we niet willen.
 3. Wil je meer weten over wat overtuigingen te maken hebben met het zelfherstellende vermogen van het lichaam?
  Lees dan het boek ‘De biologie van de overtuiging’ van Dr. Bruce H. Lipton.

Disclaimer
Het PSYCH-K® proces is niet ontworpen om medische aandoeningen te diagnosticeren. Evenmin is PSYCH-K® ontworpen voor het behandelen en/of genezen van een ziekte, lichamelijke handicap, medisch probleem of geestesziekte, of deze nu chronisch of acuut is. PSYCH-K® is geen vervanging voor passende medische zorg of professionele geestelijke gezondheidszorg. PSYCH-K® is geen medisch advies en mag ook niet als zodanig worden behandeld. De Myrddin Corporation en het PSYCH-K Center International, samen met de Facilitator, wijzen uitdrukkelijk de verantwoordelijkheid af en zijn niet aansprakelijk voor enige schade, verlies, letsel of aansprakelijkheid die wordt geleden als gevolg van uw vertrouwen op PSYCH-K® processen voor het inschakelen van de natuurlijke zelfgenezende reactie van de geest/het lichaam.


Een gedachte over “Een leven lang hoofdpijn

 1. Pingback: Kun je coach en adviseur tegelijk zijn? | bennorijpkema.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s