Lusteloos en ademtekort na Corona

Leonie(1) stapt mijn praktijk binnen. Ze oogt vermoeid en zwaar, terwijl ze eind 20 is. Ik ken haar als een jonge, fitte en levenslustige vrouw. Al snel wordt duidelijk hoe ze erbij zit. Ze geeft aan dat ze flink ziek is geweest van een Corona besmetting. Daarna ging het een weekje wel aardig goed, maar toen sloeg de vermoeidheid genadeloos toe. Ze sleept zich door de dagen heen. Ze werkt nog wel, maar de energie is weg. Haar adem is oppervlakkig en ze heeft een benauwd gevoel. Ze heeft eigenlijk geen idee meer wat ze moet. Ook haar relatie heeft er onder te leiden. Ze grapt nog “Had ik maar een gebroken been, dan kon je tenminste zien dat ik iets mankeerde“. Maar achter de grap schuilt een wereld van verdriet, stress en ellende.

PSYCH-K® is geen vervanging van de reguliere geneeskunde

Ik leg haar uit dat ik als coach werk met de PSYCH-K® methode en dat dit absoluut geen vervanging is van de reguliere geneeskunde. PSYCH-K® werkt alleen met het veranderen van overtuigingen zodat het zelfherstellende vermogen van het lichaam weer geactiveerd wordt(2). Ze geeft aan dat ze ook geen verwachting heeft dat ‘ik haar even ga fixen’ omdat ze weet dat ze zelf zal moeten herstellen en dat niemand anders dat voor haar kan doen. Maar ze had goede verhalen gehoord over de methode en wil het graag proberen.

Wanneer ik Leonie wat meer vragen stel, wordt het duidelijk dat ze eigenlijk stoeit met twee thema’s:

 1. De vermoeidheid na de Corona
 2. De zoektocht naar de juiste baan in combinatie met veiligheid en geld.

Ze besluit met de eerste te beginnen omdat ze vermoed dat de eerste ook erg belangrijk is voor de tweede. Ik spreek met haar af dat we nu niet meer uitgebreid over de ziekte en vermoeidheid gaan praten, maar dat we het een Conditie gaan noemen. Ik leg haar uit dat we zo stoppen met energie geven aan het probleem en beginnen met energie geven aan de oplossing. Er verschijnt een glimlach op Leonie haar gezicht. “We werken aan een oplossing, wauw!

Verbinding maken met de conditie

Ik geef Leonie een kleine beeldje in haar handen. Ik vraag haar om haar conditie te projecteren op het beeldje alsof het beeldje nu de conditie is. Ze weet niet precies wat ik bedoel maar ze doet een poging. Zodra ze aangeeft dat ze klaar is, vraag ik Leonie welke belangrijke vraag ze aan de conditie wil stellen. Binnen een seconde weet ze de vraag: Waar komt het vandaan? Hardop stelt ze de vraag aan het beeldje en direct krijgt ze een antwoord in haar hoofd: Uit de chaos. Ze stelt hierna de vraag: Hoe kom ik van je af? Weer komt direct het antwoord: Door rust te nemen. Niet helemaal blij met dit antwoord stelt Leonie nog een vraag: Is dit de enige manier om er vanaf te komen? Direct moet ze hardop lachen als het antwoord bij haar binnenkomt: Volg je gevoel. Dat is al een hele lange tijd een thema waar Leonie flink mee stoeit. We besluiten om eerst twee doelovertuigingen in haar systeem te zetten met PSYCH-K® balansen.

 • Ik ben veilig
 • Ik volg mijn gevoel

Tijdens de tweede balans komt een vraag omhoog bij Leonie. Hoe doe ik dat eigenlijk, mijn gevoel volgen? Ze stelt de vraag weer aan het beeldje en het antwoord is een beetje onthutsend voor Leonie die graag de controle houdt: Gewoon doen, probeer maar wat. Als ik haar uitleg dat je bij elke keuze op een tweesprong staat en kiest welk pad je neemt, dan kun je achteraf kijken of het de juiste keuze was. Als je er achter komt dat het niet de juiste keuze was, ga je een recept opstellen voor het maken van de juiste keuze. En dat recept wordt bij elke keuze nauwkeuriger. Maar dat recept kun je alleen maar maken als je gaat ervaren wat keuzes opleveren en waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt.

Leonie valt even stil en zegt dan: “Nu komt het tweede thema er automatisch voor mij bij. Ze zijn verbonden aan elkaar.” Ik vraag haar hoe ze zich nu voelt. Ze geeft aan dat haar adem al veel lager komt en dat haar energie weer langzaam terugkomt. We bedanken de conditie voor de boodschappen en leggen het beeldje weg. Ik pak een ander voorwerp (een pen) en daarop projecteert Leonie het thema Geld. Ik vraag haar of het geld een boodschap voor haar heeft en binnen de korste keren floept ze er een prachtige doelovertuiging uit die we met een PSYCH-K® balans er snel inzetten:

 • Ik maak keuzes op basis van mijn gevoel in plaats van de veiligheid van geld

Als ik haar na de balans vraag hoe ze zich voelt als ze nu gaat handelen op basis van haar gevoel, komt stress omhoog. “Ik weet niet of ik al kan vertrouwen op mijn gevoel.” We besluiten eerst een overtuiging te formuleren op vertrouwen en te kijken wat er daarna omhoog komt:

 • Ik vertrouw op mijn gevoel

Na de balans vraagt ze aan het Geld of er nog een boodschap is voor haar. Ogenblikkelijk zegt ze: “Ik moet mijn talenten volgen. Maar ik weet niet wat mijn talenten zijn!” Ze slaat haar handen voor haar mond en schrikt van deze bewustwording. De volgende doelovertuigingen zijn in de maak:

 • Ik zie mijn talenten
 • Ik volg mijn gevoel in hoe ik mijn talenten het beste in kan zetten

Direct na de PSYCH-K® balansen begint ze spontaan haar talenten met een grote glimlach op te noemen: “Ik kan heel goed luisteren naar mensen, ik leef mij sterk in en gebruik mijn sterke intuïtie. Ik vind het geweldig om dingen te regelen voor anderen, dan word ik echt gelukkig als ik dat mag doen.” Vanuit mijn specialisme als ondernemerscoach vraag ik haar hoe ze nu naar de wereld kijkt en waar de wereld op zit te wachten. “De wereld heeft veel minder ego’s nodig. We moeten meer voelen en genieten. Als ervaringsdeskundige kan ik mensen helpen meer te genieten en te doen waar ze echt gelukkig van worden. Ik kan voor hen regelen dat ze onbekommerd kunnen genieten, in harmonie met de wereld om hen heen.” Ik leg haar uit dat ze zojuist de belangrijkste ingrediënten van het IKIGAI model heeft ingevuld en haar bestaansrecht heeft geformuleerd. Ze zou hier zo mee aan de slag kunnen gaan als zelfstandige of ergens bij een werkgever.

We ronden af

Aan het einde van de sessie vraag ik haar of ze zou willen terugblikken naar haar vermoeidheid en de zoektocht, de twee thema’s waarmee we begonnen. Ze geeft aan dat er nog een klein dingetje omhoog komt, namelijk het gevoel van een lege bankrekening en de veiligheid van geld. De laatste doelovertuiging die bij haar omhoog komt is:

 • Ik ben kalm en vol vertrouwen als ik geld heb, en ook als mijn bankrekening leeg is

Een tevreden zucht van verlichting komt bij Leonie omhoog. Als bevestigende actiestap van al het moois dat we hebben gedaan geeft ze aan dat ze vandaag nog haar talenten verder uit wil werken en dat ze het boek IKIGAI gaat aanschaffen.
Met een grote glimlach loopt ze stralend mijn praktijk uit, precies zoals ik haar echt ken: een jonge, fitte en levenslustige vrouw. 

Benno Rijpkema

Twee weken na de sessie stuurt Leonie een berichtje via whatsapp...
Ik merk dat ik veel minder moe ben. Ondanks dat eigenlijk het werk nog minder is geworden, lukt het me sinds ik bij jou ben geweest om me te concentreren en meters te maken. Een hele verandering! En ik sta veel meer in mijn kracht. Ik durf meer voor mezelf op te komen en mijn grenzen aan te geven.


 1. Leonie is een gefingeerde naam.
 2. Wil je meer weten over wat overtuigingen te maken hebben met het zelfherstellende vermogen van het lichaam?
  Lees dan het boek ‘De biologie van de overtuiging’ van Dr. Bruce H. Lipton.

Disclaimer
Het PSYCH-K® proces is niet ontworpen om medische aandoeningen te diagnosticeren. Evenmin is PSYCH-K® ontworpen voor het behandelen en/of genezen van een ziekte, lichamelijke handicap, medisch probleem of geestesziekte, of deze nu chronisch of acuut is. PSYCH-K® is geen vervanging voor passende medische zorg of professionele geestelijke gezondheidszorg. PSYCH-K® is geen medisch advies en mag ook niet als zodanig worden behandeld. De Myrddin Corporation en het PSYCH-K Center International, samen met de Facilitator, wijzen uitdrukkelijk de verantwoordelijkheid af en zijn niet aansprakelijk voor enige schade, verlies, letsel of aansprakelijkheid die wordt geleden als gevolg van uw vertrouwen op PSYCH-K® processen voor het inschakelen van de natuurlijke zelfgenezende reactie van de geest/het lichaam.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s