Hele-Brein staat als Haarlemmer olie

Binnen de PSYCH-K® methodiek werken we met de Hele-Brein staat, een zeer belangrijke staat van het brein waardoor veranderingen snel kunnen plaatsvinden. Om te duiden wat deze breinstaat betekent en waarom het zo belangrijk is voor jou als mens én de maatschappij, ben ik de wetenschappelijke onderzoeken ingedoken voor meer duiding van het begrip.

Wetenschappelijk onderzoek naar de Hele-Brein staat en PSYCH-K®

Twee wetenschappers, Jeffrey L. Fannin en Robert M. Williams, hebben onderzoek gedaan naar de werking van PSYCH-K®. Zij hebben objectief vastgesteld dat in 98% van de gevallen iemand in een Hele-Brein staat is na het doen van een PSYCH-K® balans. Waarom dit geweldig nieuws is lees je in deze blog.

We gebruiken maar een klein deel van ons brein

De Hele-Brein staat houdt in dat we tegelijkertijd de beschikking hebben over én de linkerhersenhelft én de rechterhersenhelft én die ook gebruiken.

Nu vraag je je misschien af of dat bijzonder is. En het antwoord is helaas JA. In onze maatschappij zijn we vooral linkerhersenhelft georiënteerd (zie afbeelding). Ons schoolsysteem voedt vooral de linkerhersenhelft (taal, wiskunde, enz.). Ons zorgsysteem is zo ingericht dat we voor elk orgaan (deel) wel een arts hebben, en maar weinig artsen zijn in staat om naar het geheel te kijken.

Overzicht kwaliteiten van de twee hersenhelften in ons brein

Een probleem vliegen we vooral ook aan vanuit onze linkerhersenhelft; isoleren en bestrijden. We vergeten uit te zoomen om naar het geheel (holistisch) te kijken zodat we kunnen zien waar het probleem nu echt vandaan komt1. Zodat we het échte probleem bij de wortel aanpakken en structureel verhelpen in plaats van een paracetamolletje tegen de pijn (het symptoom) te nemen.

Kwaliteiten van de rechterhersenhelft worden niet hoog gewaardeerd, al komen steeds meer mensen erachter dat deze kwaliteiten nu heel hard nodig zijn in deze wereld. We hebben niet een half brein nodig, maar een heel brein omdat we met hetzelfde denken dat de problemen heeft veroorzaakt niet die problemen op kunnen lossen. We hebben een hoger level van denken nodig om dit te kunnen doen [vrije vertaling van Albert Einstein zijn woorden]. Kortom, we hebben een Hele-Brein staat nodig om de problemen van vandaag te tackelen.

We can not solve our problems with the same level of thinking that created them
– Albert Einstein

Stress en piekeren halen ons uit die noodzakelijke Hele-Brein staat

Ik denk dat iedereen wel een beeld heeft bij ons brein. Twee helften, links en rechts. In een normaal en goed functionerend brein is er optimale communicatie tussen de linker- en rechterhersenhelft. We gebruiken alle kwaliteiten van ons brein; we kunnen logisch en analytisch nadenken over de delen én bewust zijn van het geheel. Als er iets gebeurt kunnen we alle kwaliteiten inzetten om een goed besluit te nemen. Dit is de Hele-Brein staat in optima forma.

Als we stress hebben en/of lopen te piekeren, dan ontvangt de Amygdala een signaal dat er gevaar is. De Amygdala zorgt ervoor dat binnen een fractie van een seconde een scala aan functies opstarten die je nodig hebt om te overleven bij gevaar. De belangrijkste:

 • Het schakelt onze besluitvaardigheid uit via onze prefrontale hersenkwab. Deze heb je niet nodig als je moet vluchten voor een grote tijger. Niet nadenken, gewoon vechten, vluchten of bevriezen!
 • Het zet een blokkade tussen de linker- en rechterhersenhelft zodat er minder tot geen tijd verloren gaat om informatie te overwegen in beide breinen.
 • Het zorgt ervoor dat onze organen adrenaline, cortisol en nor-adrenaline aanmaken; de stresshormonen.
 • Deze zorgen er weer voor dat onze hartslag sneller gaat en we sneller gaan ademhalen. Sneller ademhalen betekent meer zuurstof. Een snellere hartslag betekent sneller rondpompen van de zuurstof.
 • Ze zorgen er ook voor dat de aderen in onze romp nauwer worden en in onze armen en benen ruimer worden. Om te vechten en vluchten moet je voldoende kracht in je armen en benen hebben. Dan is je kans van overleven zo groot mogelijk. Veel zuurstofrijk bloed heb je dan niet in je darmen nodig; het rustig verteren van voedsel gaat straks wel weer verder als je weer veilig bent.
 • De meeste cellen in je lichaam (biljoenen!!!) sluiten zich af voor het gevaar en gaan in de overleefstand.

Als je langer in de stress blijft zitten, ontstaan er nog een paar extra effecten:

 • Omdat de cellen langdurig afgesloten zijn, komt er geen zuurstof en voeding meer binnen en er gaan geen afvalstoffen uit. Dus ook die van je immuunsysteem. Je wordt zeer snel vatbaar voor ziektes.
 • Cellen die afsterven worden niet vervangen. Er zijn geen nieuwe bouwstoffen voor nieuwe cellen. Je lichaam veroudert in een snel tempo.
 • Door deze omgeving wordt het lichaam zuur; een pH onder de 7 waardoor ziektekiemen welig kunnen groeien.

Toen dit voor het eerst goed tot me doordrong realiseerde ik mij hoeveel mensen ongezond leven. De stress in onze maatschappij is namelijk enorm! En het houdt ook niet op, zeker vandaag de dag niet met een overheid die crisis op crisis op crisis op…. stapelt.

Kortdurende stress is verleden tijd, we hebben gewoon continu stress. De organen krijgen voortdurend minder zuurstofrijk bloed, de cellen staan on hold en stoppen met functioneren, de hartslag gaat omhoog en de ademhaling is oppervlakkig en we kunnen niet eens meer helder nadenken, hoe gaan we hier dan uitkomen? Niet met nog meer stress. Dat zorgt alleen maar voor allerhande ziektes, kijk maar hoe de zorg(kosten) ontploft. We hebben het sein ‘alles is veilig’ nodig om hieruit te komen.

Het sein staat op veilig

Het sein ‘veilig‘ betekent einde stress en einde piekeren

Als we geen stress meer hebben en het piekeren is over, dan hebben we onze natuurlijke staat van zijn te pakken. Stress is alleen nodig om ons veilig te houden2. Ons lichaam ontspant zich; alle lichamelijke effecten die we bij stress zien, zijn nu verdwenen.

 • Onze ademhaling is diep en rustig (circa 6 x per minuut).
 • Het zuurstofniveau in onze romp is goed.
 • De cellen staan open om hun functie te vervullen.
 • Het immuunsysteem werkt optimaal zodat we niet ziek worden.
 • Ons hart heeft een optimale hartcoherentie.
 • We maken verjongingshormomen aan zodat ons lichaam fit en krachtig blijft.
 • Cellen worden vervangen door frisse en krachtige nieuwe cellen.
 • de zuurgraad (pH) van het lichaam wordt licht basisch (>7).

Zodra de Amygdala in ons brein het sein veilig ontvangt, krijgt de prefrontale hersenkwab weer het sein om ‘online’ te gaan. Het heft ook de blokkade op tussen de linker- en rechterhersenhelft, zodat we weer de beschikking (kunnen) hebben over ons gehele brein. Mits we dit geleerd hebben om te doen (zie paragraaf ‘We gebruiken maar een klein deel van ons brein’).

Het is dus hard nodig om te stoppen met het gestresste leven en te starten met ontspanning. Al was het alleen maar voor onze eigen gezondheid. Maar hoe bereiken we dit? En het liefst een beetje snel?

Verander de bril die zegt dat het onveilig is

Hier komen onze overtuigingen om de hoek; gestolde leerervaringen die opgeslagen liggen in ons onderbewuste. Ruim 95% van de tijd zijn we volledig onbewust van ons denken, de handelingen die we doen en het gedrag dat we laten zien. Overtuigingen worden ook wel de software regels van de menselijke computer genoemd. Je ziet ze niet omdat ze liggen opgeslagen op de harde schijf, maar ze werken ongemerkt door op de achtergrond. Niet soms, maar altijd en heel rechtlijnig: 1+1 blijft altijd 2, en niet soms een keer 5 of 10 of -3.

Jouw overtuigingen bepalen of jij je veilig voelt of niet

De overtuigingen die jij hebt bepalen of je stress hebt of piekert. Lees anders eens deze blog. Als er nu een grote groene slang op je scherm zou flitsen, krijgen heel veel mensen ogenblikkelijk een stressreactie. Ik wel. Maar er zijn ook mensen die dol zijn op slangen en ervan genieten. Als je een stressreactie krijgt, heb je ergens in je leven geleerd dat slangen eng zijn. Dat heb je heel waarschijnlijk van je ouders geleerd of van iemand die dicht bij je stond toen je klein was. Veruit de meeste overtuigingen die op jouw harde schijf liggen opgeslagen zijn overtuigingen van je ouders. De kans is heel groot dat het dus niet eens je eigen overtuigingen zijn die je stress geven, maar die van je ouders!

Als ik in het voorbeeld van de slang mijn overtuiging zou veranderen dat slangen prachtige en liefdevolle wezens zijn, zou direct mijn stressreactie weg zijn. Maar in het leven gaat het niet over slangen die omhoog ploppen op het scherm. Daar gaat het over:

 • De baas die in je nek hijgt.
 • Het mailtje dat je vanavond echt nog moet beantwoorden omdat je anders misschien het project in de soep laat lopen.
 • De continue stroom van berichten op social media dat je toch wel heel avontuurlijk moet zijn omdat je anders niks voorstelt.
 • Je ouders die nodig weer wat aandacht moeten hebben.
 • Je gevoel het nooit goed te kunnen doen.
 • Bang zijn om te weinig geld te hebben.
 • Enzovoort.

Stel je voor dat ik nu mijn overtuigingen zou veranderen in:

 • Ik vertrouw op mijn kwaliteiten.
 • Er zijn meer bazen dan kerken; voor iemand met mijn kwaliteiten en inzet is er werk genoeg.
 • Ik ben goed en mooi zoals ik ben.
 • Ik mag tijd voor mezelf nemen want als ik goed voor mezelf zorg kan ik er zijn voor mijn ouders.
 • Er is altijd overvloed.

Dan ben ik direct mijn stress kwijt.

Als mijn baas me zou bellen dat ik nog wat voor het project moet doen, zou ik rustig met hem – in een Hele-Brein staat – in gesprek kunnen gaan en hem uitleggen dat de wereld niet vergaat als ik die mail niet verstuur. Dat je vanavond echt rust neemt om morgen weer fit en krachtig de dingen op te kunnen pakken. Dan zou ik naar de stroom berichten op social media kunnen kijken en glimlachen om de geweldige gemaaktheid van al die berichtjes. Dan zou ik mijn ouders even kunnen bellen in plaats van een avond kwijt te zijn met een bezoek aan hen. Dan zou ik me geen zorgen meer hoeven maken omdat ik met mijn kwaliteiten altijd wel voldoende inkomen kan genereren.

Hoe verander je overtuigingen?

Het snelle antwoord: PSYCH-K®. Met deze methodiek ben je in staat om een Hele-Brein staat te creëren in een paar minuten tijd op een specifiek onderwerp waarmee jij aan de slag wilt. Tijdens de Balans (een oefening binnen de methode) ga je in een Hele-Brein houding waardoor je brein automatisch in een Theta trilling3 gaat. Hierdoor programmeer je de nieuwe doelovertuiging heel snel in je onderbewuste (de harde schijf). Omdat de overtuiging direct geprogrammeerd wordt, is het gedrag daarna ook direct passend bij de nieuwe overtuiging. Vaak zonder dat je het zelf doorhebt, omdat het direct heel gewoon is.

Het gevolg is dat je een Hele-Brein staat hebt op die onderwerpen waarop je hebt gewerkt. Je bent dan in staat om op een hoger level (zie Einstein zijn opmerking) te kijken naar het probleem, zodat je het ook op kunt lossen met het nieuwe denken.

Een gezond lichaam als ‘neveneffect’

Voor dit artikel noem ik het neveneffecten, maar vaak zijn het hele belangrijke aanleidingen voor een PSYCH-K® sessie. Ik heb je uitgelegd dat het lichaam nogal te lijden heeft onder de stress. Deze stress wordt veroorzaakt door ‘verkeerde’ gedachten en veroorzaakt op haar beurt een legio aan klachten. In het boek De Biologie van de overtuiging legt Dr. Bruce Lipton uitgebreid uit hoe gedachten (voortkomend uit overtuigingen) effect hebben op de gezondheid van je lichaam, positief en negatief. Mooi voorbeeld hiervan is het placebo en nocebo effect. Als je sterk overtuigd bent dat de pil die je slikt werkt, ook al is het een suikerpil, dan zorgt dit ervoor dat de ziekte geneest (placebo). De overtuiging dat je ziek bent (of wordt), zorgt ervoor dat je ook ziek wordt (nocebo).

Je overtuigingen veranderen levert daarom direct ook gezondheidsvoordelen op. Je lichaam laat stress en afvalstoffen los en werkt direct door om allerlei klachten als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen. Niet voor niks zeggen veel huisartsen dat circa 90% van de mensen die op het spreekuur komen stressgerelateerde klachten hebben. Lees anders ook deze blogs voor meer inspiratie wat het veranderen van je overtuigingen kan doen.

Conclusie

In het begin van deze blog stelde ik de vraag wat de Hele-Brein staat betekent en waarom het zo belangrijk is voor jou en de maatschappij.

De Hele-Brein staat betekent dat je in een stress-loze staat bent en de beschikking hebt over je linker- en rechterhersenhelft en die ook kunt gebruiken bij je denken en handelen. Door je evenwichtigheid nemen je besluiten in kwaliteit sterk toe. In deze breinstaat kun je daadwerkelijk op een ander level naar de problemen kijken waar jij en de maatschappij nu tegenaan lopen.

De stress-loze Hele-Brein staat betekent ook dat jouw lichaam gezonder is en wordt; het verjongt zelfs je lichaam en je immuunsysteem wordt steeds krachtiger. Waar je vroeger het advies kreeg een appel te eten om de dokter weg te houden, kun je nu misschien wel én een gezonde appel eten én elke overtuiging die je stress oplevert elimineren.

Wil jij van je stress af?

Als PSYCH-K® Facilitator en coach begeleid ik mensen bij het ont-dekken van de overtuigingen die hen stress opleveren. Om ze vervolgens stap voor stap te begeleiden die overtuigingen te vervangen door de overtuigingen die plezier en rust geven. Met als doel dat ze in een Hele-Brein staat hun leven kunnen leiden, zonder stress en met een gezond lichaam.

Na het lezen van de blog kan ik me goed voorstellen dat je van je stress af wilt. Neem graag telefonisch contact met me op voor meer informatie en het maken van de eerste afspraak. Plan je gratis telefoongesprek van 15 minuten via onderstaande knop in mijn agenda.
Vind je een mailtje sturen fijner? Gebruik dan deze link.

Benno Rijpkema
PSYCH-K® Facilitator en businesscoach

Disclaimer
Het PSYCH-K® proces is niet ontworpen om medische aandoeningen te diagnosticeren. Evenmin is PSYCH-K® ontworpen voor het behandelen en/of genezen van een ziekte, lichamelijke handicap, medisch probleem of geestesziekte, of deze nu chronisch of acuut is. PSYCH-K® is geen vervanging voor passende medische zorg of professionele geestelijke gezondheidszorg. PSYCH-K® is geen medisch advies en mag ook niet als zodanig worden behandeld. De Myrddin Corporation en het PSYCH-K Center International, samen met de Facilitator, wijzen uitdrukkelijk de verantwoordelijkheid af en zijn niet aansprakelijk voor enige schade, verlies, letsel of aansprakelijkheid die wordt geleden als gevolg van uw vertrouwen op PSYCH-K® processen voor het inschakelen van de natuurlijke zelfgenezende reactie van de geest/het lichaam.

Neem niks als waarheid aan
Deze blog is niet de absolute waarheid. Neem het dus vooral ook niet klakkeloos aan als waarheid. Ga het voor jezelf onderzoeken en ervaren. Als je tot de conclusie komt dat het voor jou werkt, ga er dan mee aan de slag. Vergeet dan niet de blog te delen in je netwerk, misschien hebben anderen er ook wat aan. En als je tot de conclusie komt dat het helemaal niks is, vergeet dan lekker deze blog 😉


(1) Een bekend voorbeeld is dat M.P. Mark Rutte tijdens de lock-downs demonstratief niet wilde kijken naar de bredere context waar het extreme relgedrag van jongeren vandaan kwam, maar de jongeren met harde hand aan wilde pakken. En velen met hem…

(2) Veel mensen denken stress nodig te hebben om te kunnen functioneren. Dat is eigenlijk alleen maar een teken dat ze heel ver verwijderd zijn van hun natuurlijke staat van zijn.

(3) De Theta trilling is gelijk aan de brein-trilling die je als jong kind hebt om zo snel mogelijk overtuigingen van je ouders te leren. En die creëer je met PSYCH-K® weer bij het veranderen van je overtuigingen.

Een gedachte over “Hele-Brein staat als Haarlemmer olie

 1. Pingback: Waarom veranderen bakken met energie kost (en hoe je het ook makkelijk kunt doen) | Benno Rijpkema

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s