Angst om te reizen

Tussen twee coachgesprekken door gaat mijn telefoon. Ik luister naar een trillerige mannenstem die mij vertelt dat hij naar mij is doorverwezen omdat hij zo’n last heeft van reisangst. Ik vraag kort wat door over zijn angst en spreek met hem af bij hem thuis te komen in plaats van in mijn praktijk. Dat scheelt hem weer een reis in angst. Hij vraagt nog of hij voor onze afspraak de angst onderdrukkende medicijnen moet laten staan die hij van zijn psychiater heeft gekregen. Ik antwoord hem dat hij dat alleen kan doen in overleg met die psychiater, ik ben geen medicus. 

Een week later stap ik zijn woonkamer binnen. Een kleinere kamer dan ik had verwacht bij een man van zijn leeftijd. Hij vertelt mij zijn relaas met alle ups en vooral veel downs. Inclusief een opname in de kinderpsychiatrie. Hij vertelt dat hij op zijn 12e uit het niets een heel beangstigende paniekaanval in bed kreeg en sindsdien doodsbang is dat zijn hart ermee ophoudt. Hij moet dus – voor zijn gevoel van veiligheid – altijd in de buurt zijn van medische zorg. Ik vraag hem of hij hierom het reizen spannend vindt. “Ja, dan heb ik geen controle meer…”. Hij concludeert nu zelf dat hij zijn reisangst heeft gekoppeld met de angst voor dat zijn hart ermee ophoudt. 

Hij staat verbaasd dat hij nu ineens dit inzicht wel heeft. Alle hulp die hij in zijn hele leven heeft gehad, heeft tot nu toe niets meer opgeleverd dan het slikken van angst onderdrukkende medicijnen. Als het heel spannend is neemt hij een paar, en anders kan hij het af met één per keer. Ik vraag hem of hij nu ook medicijnen heeft ingenomen. Hij geeft aan van niet omdat hij graag schoon wil zijn voor deze ervaring met PSYCH-K®

Als eerste help ik hem de traumatische stresservaring van zijn 12e jaar te neutraliseren. Tijdens de balans schrikt hij ineens uit de houding. Ik help hem weer terug in de juiste houding en na een poosje zie ik zijn ademhaling rustiger en dieper worden. Even later doet hij zijn ogen open. “Dat was indrukwekkend” weet hij uit te brengen. Hij beschrijft wat er gebeurde en vanuit daar werken we rustig door met PSYCH-K® en met wat zich aandient. De ene na de andere belemmerende overtuiging wordt vervangen door een positieve en stimulerende overtuiging. Stap voor stap merkt hij dat hij steeds minder stress in zijn lichaam voelt en rustig wordt. Zijn lichaam ontspant duidelijk en er verschijnt een grote glimlach op zijn gezicht.

Als laatste staan we stil bij de verborgen voordelen van zijn angst. Hij weet direct wat ik bedoel. Hij geeft aan dat die oude stinkende jas wel heel comfortabel is. Die jas geeft hem ook de mogelijkheid om lekker te schuilen en onzichtbaar te zijn. Hij formuleert een paar overtuigingen die hem gaan helpen de jas nu echt uit te laten. 

Die jas geeft hem ook de mogelijkheid om lekker te schuilen en onzichtbaar te zijn.

Na ruim 1,5 uur spreken we een actiestap af. Hij gaat die middag met de trein naar de veerboot en weer terug, omdat hij wil oefenen voor de reis die hij binnenkort moet maken voor het uitstrooien van de as van zijn vader. Ter plekke doet nog een extra actiestap. Hij loopt naar de spiegel in zijn kamer en zegt tegen zichzelf, vol overtuiging, “ik hou van je”. Tranen vloeien over zijn wangen.

‘s Avonds krijg ik een berichtje van hem. Zonder medicijnen heeft hij de rit met de trein gemaakt. En zonder stress. Ook heeft hij een rondje om zijn woonplaats gefietst. Dit is het moment dat ik een brok in mijn keel voel. Ik ben diep onder de indruk wat PSYCH-K® betekent voor mensen.
Ik concludeer dat ik echt wel heel gaaf werk heb…

Benno Rijpkema
Facilitator van transformatie bij Mens & Organisatie

Heb jij ook een angst? Loop je er tegenaan dat het telkens niet lukt zoals jij dat graag wilt? Lukt het je niet om de patronen te doorbreken? Neem dan contact op om te kijken of ik wat voor je kan betekenen met PSYCH-K®.

DISCLAIMER
Het PSYCH-K® proces is strikt beperkt tot het wijzigen van overtuigingen. Het doel is om de natuurlijke zelfgenezingsprocessen van de geest/het lichaam te activeren. Niet om gebruikelijke medische behandeling en medische zorg door gekwalificeerde artsen te vervangen. 

Het PSYCH-K® proces is niet ontworpen om medische aandoeningen te diagnosticeren. Evenmin is PSYCH-K® ontworpen voor het behandelen en/of genezen van een ziekte, lichamelijke handicap, medisch probleem of geestesziekte, of deze nu chronisch of acuut is. PSYCH-K® is geen vervanging voor passende medische zorg of professionele geestelijke gezondheidszorg. PSYCH-K® is geen medisch advies en mag ook niet als zodanig worden behandeld. De Myrddin Corporation en het PSYCH-K Center International, samen met de Facilitator, wijzen uitdrukkelijk de verantwoordelijkheid af en zijn niet aansprakelijk voor enige schade, verlies, letsel of aansprakelijkheid die wordt geleden als gevolg van uw vertrouwen op PSYCH-K® processen voor het inschakelen van de natuurlijke zelfgenezende reactie van de geest/het lichaam.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s