Werkstress kost € 9.300,- per werknemer per jaar

Deze blog wordt als nieuwsbrief van bennorijpkema.nl verstuurd in december 2022

In november kwam de Factsheet Week van de werkstress 2021 van TNO weer uit. Schrikbarende cijfers over wat stress ons kost als bedrijfsleven en als maatschappij. Want stress is niet alleen een enorme kostenpost voor werkgevers, ook de maatschappij moet hiervoor flink in de buidel tasten. Alleen al voor de werkgevers waren de verzuimkosten wegens werkstress € 3,2 miljard in 2019.

Stress is geframed als verschrikkelijk. Maar is dat waar?

Stress heeft in de volksmond al snel een negatieve lading. En dat is best wel jammer, want stress kan ook heel goed zijn. Als je tegen een deadline aanzit helpt stress je goed te focussen zodat je niet snel afgeleid wordt. Stress zorgt er ook voor dat je binnen een fractie van een seconde op plotseling onheil reageert. Zo zijn er talloze voorbeelden te bedenken waar stress heel goed is. Zelf gebruik ik bijvoorbeeld mijn eigen stress om te ontdekken waar ik nog wat te leren heb. Het is voor mij een prachtig hulpmiddel om onder andere mijn (onbewuste) angsten aan te kijken en ze één voor één aan te gaan. 

Hoe komen we dan tot dat verschrikkelijke beeld over stress? De verwarring zit in het weglaten van het woordje LANGDURIGE. Langdurige stress is uiteindelijk niet heel goed voor je en kan je ook behoorlijk ziek maken. In het filmpje hieronder wordt dit prachtig uitgelegd aan de hand van het vasthouden van een glas water. Een beetje stress vasthouden kan op den duur best wel heftig zijn. 

Ik zou de gehele fysiologie van langdurige stress kunnen uitleggen, maar dat laat ik voor nu graag achterwege 😉

Van wie is het probleem?

Er zijn partijen die zeggen dat werkstress vooral een probleem is van (en veroorzaakt wordt door) de werkgever. Anderen leggen de bal volledig neer bij de werknemers. Eerlijk gezegd denk ik niet dat het zo zwart wit is. In mijn vorige nieuwsbrief gaf ik al een inkijkje wat organisaties kunnen doen om werkstress te verminderen. Maar ook de werknemers zelf hebben een essentiële rol in het omgaan met een stressvolle omgeving. 

Eindejaarsgesprekken zijn een perfect moment om de balans op te maken

De donkere maanden november, december en januari zijn bij uitstek geschikt om achterom te kijken naar het afgelopen jaar. Niet alleen om te kijken of we de bedrijfsdoelen hebben gehaald, maar ook om te kijken of iedereen nog fit en vitaal is. Niet voor niks kloppen veel van mijn opdrachtgevers in deze periode bij me aan om hun medewerkers te coachen weer fit en vitaal door het (werkende) leven te gaan. 

Voor de kosten hoef je het niet te laten, dat is een minieme fractie van de kosten die je kwijt bent als een medewerker onverhoopt echt uitvalt. Voorkomen is hier écht heel veel beter dan genezen. Ten eerste voorkom je persoonlijk leed voor de uitvaller en zijn/haar omgeving. Ten tweede voorkom je dat je geld weggooit waarmee je ook hele leuke dingen had kunnen doen. 

Wil je weten wat ik voor jou en je medewerkers kan betekenen? 
Neem dan via de onderstaande button contact met me op voor meer informatie. 

Benno Rijpkema
Coach en facilitator van transformaties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s