Oefening: schrijf je eigen hoofdstuk

Pak 4 papiertjes. Dat kunnen A4-tjes zijn, maar ook post-its, wat je maar hebt liggen. Schrijf op elk papiertje 1 woord:

  1. NU
  2. TOEKOMST
  3. HULPBRONNEN (teken op het papier een pijl naar boven gericht)
  4. BELEMMERINGEN (teken op het papier een pijl naar beneden gericht)

Leg ze nu als volgt voor je neer op de grond (zie foto):

  • NU direct voor je voeten
  • TOEKOMST het verst weg, bijvoorbeeld 3 of meer stappen verder
  • HULPBRONNEN rechts tussen TOEKOMST en NU in
  • BELEMMERINGEN links tussen TOEKOMST en NU in

TIP: Pak nu je telefoon erbij en zet de voicerecorder aan. Dan kun je gewoon inspreken zonder telkens dingen op te moeten schrijven. Dat doe je maar na de oefening. 

NU

Ga als eerste staan op het papiertje NU. Sluit je ogen en voel gewoon eens wat je voelt. Voelt het er plezierig? Of onplezierig? Stel jezelf de vraag:

Wat wil ik meenemen van afgelopen jaar naar het nieuwe jaar? 

Wacht even op het antwoord en noem gewoon hardop wat er in je opkomt. Probeer niet het meest perfecte antwoord te geven, maar noem gewoon op wat er in je opkomt.

Stel jezelf dan de vraag terwijl je nog steeds op het papiertje NU staat:

Wat wil ik achterlaten van het afgelopen jaar? 

Spreek hardop wat er bij je opkomt. Na de gehele oefening luister je terug en ga je 1 voor 1 bekijken wat je hebt geleerd van alles wat je achter wil laten. 

TOEKOMST

Doe een paar passen naar voren naar het papiertje TOEKOMST. Loop rustig en word je gewaar wat je voelt tijdens het lopen. Voel je niks? Prima. Voel je wel wat? Registreer dat en noem het weer hardop. 

Zodra je op het papiertje TOEKOMST staat, sluit je ogen en stel jezelf de vragen:

Wat zie/voel/ruik/proef/hoor ik hier? 

Doe dit zo gedetailleerd mogelijk. Laat je fantasie lekker op de loop gaan. Maar spreek alles hardop uit zodat je het later terug kunt luisteren. 

Als het beeld compleet is, stel je dan de vraag (nog steeds gesloten ogen): 

Wat heb ik gedaan vanaf NU om hier te komen? Welke acties? En wat heb je juist niet gedaan? 

HULPBRONNEN

Als het beeld helder is, ga je op het papiertje HULPBRONNEN staan. Hulpbronnen zijn bijvoorbeeld mensen, instellingen, overtuigingen, enz. die je hebben geholpen te komen in je toekomst. Denk aan je ouders, partner, collega’s, coach, studie,… Spreek ze hardop uit zodat je weet welke hulpbronnen je op je pad aan kunt spreken als steun in de rug. 

BELEMMERINGEN

Als dit beeld helder is, ga je tot slot op het papiertje BELEMMERINGEN staan. Nu noem je op wat het je moeilijk maakt of heeft gemaakt om de toekomst te bereiken. Welke beren op de weg ben je tegen gekomen? Zijn er mensen die je tegen proberen te houden? Of overtuigingen over jezelf die zeggen dat je het toch niet kunt?
Is het mogelijk om met de hulpbronnen die je hiervoor hebt benoemd de belemmeringen weg te halen? 

Tot slot

Als het goed is heb je nu een hele hoop informatie gekregen over jouw eigen pad. Je mag nu oprecht even vieren wat je hebt neergezet. Voel de kracht die het je geeft om dit nieuwe jaar te bruisen.

Werk het voor jezelf verder uit en kijk kritisch naar de belemmeringen: tackle ze voordat ze groot worden. Zeker de belemmerende overtuigingen hoeven je niet in de weg te zitten. Ik kan je helpen met PSYCH-K® om die snel en simpel om te zetten in stimulerende overtuigingen. 

Wil je deze hele oefening onder mijn begeleiding doen? Dat kan. Maak dan een afspraak via mijn site (optie ‘Coachgesprek 1:1 fysiek) en geef bij bijzonderheden aan dat je deze oefening wil doen.


Warme groet,

Benno Rijpkema
Facilitator van transformaties bij mens en organisatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s