Wat zie jij in de spiegel?

Ik mocht onlangs weer met een coachee door de bossen van Oranjewoud lopen. Tijdens het gesprek stelde ik de vraag: “Hoe kun je de wereld veranderen?” Mijn coachee was resoluut en stelde dat hij daar in zijn eentje veel te klein voor was. Mensen die mij kennen weten dan dat ik dan echt ‘aan’ ga bij zo’n boute stellingname. Ik vroeg hem wat meer tekst en uitleg achter zijn stellingname. Elke keer dat hij met een onderbouwing kwam, stelde ik de tegenvraag: “Weet je 100% zeker dat dit waar is?”

Om een lang verhaal wat in te korten, kwam hij uiteindelijk tot de slotsom dat zijn stellingname geen stand meer hield. Zeker toen ik hem vroeg om vanuit stilstand een rondje van 360 graden te draaien en mij te vertellen wat hij waarnam. Het eerste rondje was er een van prachtige groene en bruine kleuren, bomen, water en zelfs een eekhoorntje. Het tweede rondje vroeg ik hem zijn ogen dicht te doen. Nu gaf hij aan dat hij niets anders zag dan donkerte. We stonden nog steeds op exact dezelfde plek in het bos, maar de wereld was in een vingerknip verandert van een prachtige plek in een donkere omgeving. Onze gezamenlijke conclusie was dat de wereld dus echt te veranderen was in je eentje. Alleen al door een andere bril op te zetten.

Foto door Judith Donker op Pexels.com

Jouw bril bepaalt wat je ziet

Een ander voorbeeld komt van een team dat ik een ochtend mocht begeleiden. Het was snel duidelijk dat Kees (fictieve naam) de angel was in het team. Door zijn gedrag kon het hele team niet meer functioneren. De gesprekken werden dan ook al snel scherper van toon en Kees zat steeds minder lekker op zijn stoel. Tot het moment dat ik zijn teamgenoten ging bevragen.

Kernkwadranten Ofman

Eén voor één vroeg ik hen wat Kees nu precies deed wat hem/haar irriteerde. Ondertussen tekende ik de kernkwadranten van Ofman op de flip-over. Ik hielp hen stap voor stap aan de bril die hen hielp te zien welke kwaliteit van Kees was doorgeschoten. Als toverslag bij heldere hemel veranderde de sfeer in het team; Kees was hen wat aan het leren. Hij hield hen (onbewust) de spiegel voor welke kwaliteit van henzelf nog wat aandacht nodig had.

Kees had totaal onwetend zijn teamgenoten geholpen om zicht te krijgen op dat ze wel iets meer ambitie mochten tonen, meer voor henzelf mochten gaan staan en meer vertrouwen in henzelf mochten hebben.

De bril die het team op had was dat Kees vervelend was en hen het werk onmogelijk maakte. De nieuwe bril was dat Kees hen had geholpen inzicht te krijgen in hun eigen ontwikkelingspunten. Natuurlijk was Kees niet alleen maar de held; ook hij had wat te doen, namelijk leren op tijd zijn uitdaging aan te spreken en niet meer in zijn valkuil te stappen. En daar wilden zijn teamleden hem maar wat graag bij helpen ;-).

Wat zie jij in de spiegel? Houd jij je bril op?

Onze bril bepaalt wat we zien. Onbewust hebben we ook een bril op wanneer we naar onszelf in de spiegel kijken. Een bril die we al van jongs af aan hebben aangeleerd, namelijk de bril die onze (voor)ouders en de maatschappij ons heeft aangereikt. Zijn zij nu schuldig? NEE! Ook zij hebben het weer geleerd van hun (voor)ouders en de tijd van toen. We hoeven ook helemaal geen schuld te geven. We hoeven alleen maar een keuze te maken of we de bril die we op hebben willen ophouden of afdoen: krijg ik er energie van of kost het mij energie?

Als jij nu voelt dat jij je bril af wilt doen, maar je hebt nog geen idee hoe je dat doet, schroom dan niet om contact met mij te zoeken. Met behulp Vande Vertragen methode en PSYCH-K® help ik je snel aan een nieuwe bril, zodat jij daarna weer fris de wereld in kijkt.

Warme groet,

Benno Rijpkema

Een gedachte over “Wat zie jij in de spiegel?

  1. Dit sluit wis en waarachtig helemaal aan bij mijn week (niet alleen omdat ik toevallig ook de kernkwadranten heb geïntroduceerd aan een coachee). Bril opzetten, verhalen vertellen… We hebben alles in ons om de verandering te krijgen die we zoeken.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s